Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

1.5.2023

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Jak pokračuje příprava pro město a region důležitých dopravních staveb nebo jaká omezení čekají v nejbližší době řidiče ve Valašském Meziříčí? O tomto tématu diskutoval starosta Robert Stržínek s ředitelem zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (dále ŘSD) Karlem Chudárkem.

„Jelikož jsme dopravní křižovatkou, kterou denně projedou tisíce vozidel, je pro nás znalost investičních akcí, jež v našem městě připravuje ŘSD, velmi důležitá. Nebavíme se přitom jen o nezbytných dopravních stavbách, jakými jsou obchvat nebo Palačovská spojka, ale také o chystaných opravách, které v nadcházejících letech omezí dopravu na hlavním tahu městem,“ řekl starosta Robert Stržínek. Narážel tak na chystanou opravu průtahu Valašským Meziříčím v ulici Vsetínská a mostu přes Rožnovskou Bečvu tamtéž.

„V příštím roce plánujeme kompletní výměnu povrchu na silnici I/57 od okružní křižovatky u Tesca po železniční přejezd u Bystroně. Navážeme tak na loňskou opravu této cesty ve směru od Bystřičky k Valašskému Meziříčí. Práce budou probíhat vždy na jedné polovině vozovky s tím, že provoz bude veden kyvadlově,“ navázal Karel Chudárek, ředitel zlínské pobočky ŘSD.

Zároveň se připravuje projekt na rekonstrukci mostu, který je součástí průtahu městem. S ohledem na náročnost stavebních prací počítá ŘSD s tím, že dojde k jeho úplnému uzavření na celou stavební sezonu, tedy zhruba od poloviny března do konce října 2025. „V příštím roce bychom chtěli mít vybraného dodavatele a vše detailně připravit tak, aby omezení dopravy trvalo co nejkratší dobu,“ dodal Chudárek.

Zatím nejblíž realizaci je tzv. Palačovská spojka, u níž ŘSD počítá se zahájením stavby letos v červnu. „Toto silniční napojení na dálniční síť za 2,2 miliardy korun bez DPH je významné nejen pro naše město, ale také celý region. Osobně jsme rád, že se po letech příprav konečně dočkáme. Pokud půjde vše podle plánu, mohli bychom se po Palačovské spojce projet už za tři roky,“ uvedl starosta Stržínek.

V přípravě je také obchvat města s náklady 3,1 miliardy Kč bez DPH a délkou 6 km. „U této stavby máme od roku 2020 podánu žádost o územní rozhodnutí a stále čekáme na její kladné vyřízení u krajského úřadu Zlínského kraje. Následovat bude výkup pozemků s tím, že v roce 2027 bychom mohli zahájit stavební práce s uvedením do provozu za další tři roky,“ doplnil ředitel Chudárek.

Zdroj: https://zlin.cz/zpravy/ve-valmezu-chystaji-velkou-opravu-prutahu-mestem/


RS