Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

31.3.2023

Ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se mají podle starosty Roberta Stržínka (ANO) zrušit tři ze čtyř poboček České pošty. Podle Stržínka je to katastrofa a diletantismus. „Budu interpelovat ministra, připravujeme dopis na generální ředitelství pošty a uvidíme, co se s tím dá dělat,“ řekl Stržínek. Ve Zlínském kraji by podle informací České pošty mělo být zrušeno 14 poboček, po třech ve Valašském Meziříčí a Vsetíně, dvě v Kroměříži, také Uherském Hradišti a Uherském Brodě a po jedné ve Zlíně a Rožnově pod Radhoštěm.

Ve Valašském Meziříčí by měla být zrušena pobočka v ulici Masarykova. „Je v areálu Dezy, obsluhuje průmyslovou zónu, naši místní část Byninu a spoustu firem, které jsou v areálu. Další pobočka je v ulici Zašovská, to je v budově městského úřadu, tedy další exponovaná pošta. A třetí rušená je v ulici J.K. Tyla, tedy našem největším sídlišti, v budově, kde je domov seniorů, kam chodí všichni naši senioři, využívají bezbariérového přístupu, protože pošta na náměstí není bezbariérová,“ uvedl Stržínek.

Podle něj je to katastrofa. „Vůbec si neumím představit, že ze čtyř poboček tři zruší. Na poště budou takové řady, tak vystresovaní zaměstnanci i klienti. Budu interpelovat ministra, připravujeme dopis na generální ředitelství pošty a uvidíme, co se s tím dá dělat,“ uvedl starosta, který je také poslancem. Informace o tom, co by mohlo být v uvolněných prostorách, nemá. „Chci, aby tam byla pošta, je to služba občanům i firmám. Ať se ministerstvo stará o to, aby tato služba fungovala, ať management dělá něco pro to, ať to funguje,“ uvedl Stržínek.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) řekl, že se na něj zatím žádný starosta neobrátil s žádostí o pomoc. „Je to zatím čerstvé, reakce teprve přijdou,“ uvedl hejtman. Zodpovědný je podle něj ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Nebyl ale dán prostor pro diskusi, bylo to jen oznámeno,“ uvedl hejtman.

Tři pobočky budou zrušeny ve Vsetíně. „Mrzí nás to, nicméně je to rozhodnutí, které nezbývá než respektovat. Zavření poboček může být komplikací zejména pro občany z řad seniorů. Zásadní věcí je, aby po uzavření poboček hlavní pošta v centru města dokázala zvládat klienty bez zmatku a čekání,“ uvedl starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Ve Zlíně se bude rušit jedna pobočka, a to v ulici L. Váchy. „Se zástupci České pošty jsem tuto pobočku řešil opakovaně v průběhu mnoha měsíců, ale vždy jsme se dohodli, že nakonec zůstane zachována. Na pokyn pana ministra vnitra však Česká pošta dostala jasný úkol a já tímto děkuji dobré práci pracovníkům České pošty ve Zlíně, kteří dlouhodobě postupně optimalizují provoz jejich služeb v našem městě i vám všem, kteří služeb České pošty využíváte, protože díky tomu se u nás ruší jen jedna pobočka,“ uvedl na svém facebooku primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Česká pošta v celém Česku od července uzavře 300 poboček. Nejvíce pošt se zavře v Moravskoslezském kraji, celkem 48, dále 35 v hlavním městě a 27 v Ústeckém kraji. Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability jejich provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.


Zdroj: https://nasregion.cz/ve-valasskem-mezirici-se-maji-rusit-3-posty-ze-4-podle-starosty-je-to-katastrofa-326144/

RS