Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

27.7.2023

Celá řada novinek čeká po letní pauze nejen hokejové Bobry na zimním stadionu ve Valašském Meziříčí. Radnice zde aktuálně provádí opravy za více než šest milionů Kč.

Zimní stadion vedle hokejového klubu HC Bobři pravidelně využívají amatérští hokejisté, veřejnost a bruslit se zde učí také děti z mateřských škol. Zastřešen byl v roce 2002 a uplynulých 20 let provozu už bylo místy znát. „Proto jsme se rozhodli během letošní letní pauzy přistoupit k rozsáhlejší opravě. Hned po skončení sezony jsme nechali nahradit původních 36 výbojek nad ledovou plochou 52 kusy moderních LED svítidel. Ta se vyznačují lepší svítivostí, komfortnějším a hlavně úspornějším provozem. Počítáme s tím, že investice 1,4 milionu korun se nám vrátí v horizontu čtyř let,“ řekl starosta Robert Stržínek. Nové osvětlení umožňuje rovnoměrnější nasvícení ledové plochy a také volbu provozního režimu.

Nejnákladnější část oprav ale představuje rekonstrukce sprch pro hráče včetně vzduchotechniky v šatnách a sociálního zařízení pro návštěvníky. „Reagujeme tak zejména na potřeby hráčů, jejichž zázemí už po 20 letech fungování opravdu potřebovalo významnější zásah. Podobné to bylo i v případě sociálního zařízení pro fanoušky,“ vysvětlil místostarosta Petr Nachtmann a pokračoval: „S náklady 3,6 milionu korun tak nyní dochází ke kompletní rekonstrukci trojice stávajících sprch pro hráče včetně nových obkladů, vodovodních i kanalizačních rozvodů a vybavení. V šatnách dojde k výměně nefunkční vzduchotechniky a nové budou také záchody pro veřejnost.“ Rekonstrukce koupelen a sociálního zařízení má být hotova do 25. srpna, instalace vzduchotechniky v průběhu letošního listopadu.

Tím však opravy na zimáku rozhodně nekončí. V uplynulých dnech realizovala dodavatelská firma s náklady bezmála milion Kč výměnu zásobníkové nádrže vody pro rolbu a řídících jednotek včetně displeje pro systém chlazení. „I v tomto případě jsme byli nuceni reagovat na nevyhovující stav zastaralých prvků vybavení. V rámci zakázky došlo k výměně vadných řídících jednotek strojovny chlazení a zařízení na využití odpadního tepla. Nový je nejen řídící displej ale zejména ovládací software. Provoz celého systému včetně nezbytné diagnostiky je tak nyní možné sledovat přes aplikaci,“ pokračoval Petr Nachtmann. V případě zásobníku na vodu pro rolbu došlo k výměně stávající ocelové nádrže za novou nerezovou s delší životností a k opravě celého okruhu. „Nádrž má zhruba kubíkovou kapacitu a recykluje se v ní voda používaná v rámci ledové plochy. Její součástí je totiž i nezbytný ohřev, aby mohla být zpětně napouštěna do rolby, čímž na spotřebě vody výrazně šetříme,“ uvedl místostarosta Nachtmann.

V průběhu podzimu pak radnice plánuje zastřešení časomíry mezi trestnými lavicemi s projektovanými náklady 180 tisíc Kč. „Pomocní rozhodčí jsou během zápasů vystaveni chladu přímo z ledové plochy. Abychom jim prostor vyhřáli například elektrickým přímotopem, potřebujeme ho uzavřít,“ navázal starosta Robert Stržínek a pokračoval: „V souhrnu se pak aktuálně bavíme o nezbytných investicích do zimního stadionu za 6,2 milionu korun. Věřím, že tím na dalších několik let pokryjeme nejpalčivější potřeby nejen našich hokejistů.“ Vedle uvedených investic provádí dílčí opravy na stadionu také městská společnost ST Servis s.r.o., která má objekt ve správě. Jedná se například o výměnu potrubí čpavku či opravu venkovní chladící věže.

V další fázi rekonstrukce valašskomeziříčského zimáku pak vedení radnice zvažuje varianty rozšíření kapacity šaten, zejména pro potřeby mládeže. Ty by mohly v budoucnu vzniknout ve volném prostoru naproti hlavní tribuně.


Zdroj: https://www.valasskemezirici.cz/valasske-mezirici-opravuje-zimak/d-53572

RS