Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

3.8.2023

Vedení valašskomeziříčské radnice chystá novinku, která se bude týkat mimořádného zvýšení daně z nemovitosti. Na základě nálezu Ústavního soudu se zaměří na velké obchodní řetězce na území města.

V posledních měsících se napříč republikou hojně diskutuje o vládním konsolidačním balíčku, jehož součástí má být i zvyšování daně z nemovitosti. Ta by však proti původnímu návrhu Ministerstva financí měla zůstat příjmem měst a obcí.

„V souvislosti s tímto návrhem jsem zaznamenal hlasy, že se jedná o ideální příležitost k navýšení daně z nemovitosti na celém území města. Touto cestou jít ale nechceme, protože domácnosti a drobní podnikatelé ve Valašském Meziříčí jsou už tak vystaveni enormní finanční zátěži způsobené inflací a růstem cen energií. Na zářijové jednání zastupitelstva proto předložím bod, který počítá s mimořádným navýšením zmíněné daně pouze u velkých obchodních řetězců na katastru našeho města,“ řekl starosta Robert Stržínek a pokračoval: „Tyto společnosti generují obrovskou dopravní zátěž a také obří zisky, které často odvádějí do zahraničí. Proto považuji za zcela legitimní využít všech zákonných možností a navýšit jim daň z nemovitosti, která je příjmem města, na maximum.“

V případě schválení zastupitelstvem tak dojde ke zvýšení současného koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti z hodnoty 2 na hodnotu 5.

Tato změna by se týkala ploch velkých obchodních domů – mimo jiné Tesco, nákupní centrum kolem Uni Hobby, nákupní centrum u Kauflandu, Křižanova pila, nákupní centrum kolem Lidlu, Penny Market včetně autobusového nádraží a Albert.

„K tomuto kroku jsme se rozhodli přistoupit na základě nedávného nálezu Ústavního soudu. Počítáme s tím, že by tato forma zvýšení daně z nemovitosti měla do městského rozpočtu přinést každoročně navíc 4 až 5 milionů korun. Tyto peníze pak chceme samozřejmě zpětně investovat do rozvoje Valašského Meziříčí,“ uzavřel starosta Stržínek.


Zdroj: https://zl.patriotmagazin.cz/valasske-mezirici-chce-zdanit-velke-obchodni-retezce

RS