Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

28.6.2023

Rok a půl trvala příprava zadávacích podmínek jedné z nejdůležitějších smluv v historii města Valašské Meziříčí. Tamní radnice na jejich základě vybere nového provozovatele místní nemocnice na příštích 35 let. Jasno bude v horizontu týdnů, maximálně měsíců.

Kdo bude od 1. ledna 2024 novým provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí? Odpověď na tuto otázku zajímá zhruba 85 tisíc obyvatel Meziříčí a přilehlého regionu, kteří v městě na soutoku Bečev vyhledávají zdravotnickou péči.

Pozemky i budovy v areálu nemocnice jsou ve vlastnictví města. S jejich současným nájemcem spadajícím pod skupinu AGEL má město uzavřenou smlouvu do letošního 31. prosince. Bylo tedy nezbytné vyhlásit soutěž na nového provozovatele.

„Jelikož se jedná o právně i legislativně velmi složitý proces, oslovili jsme renomované odborníky, kteří nám s přípravou pomáhali. I tak trvala příprava koncesního řízení na takzvaný pacht závodu nemocnice rok a půl,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek.

Budoucí provozovatel musí vybudovat nový pavilon

Na základě předběžného zájmu pilovala radnice spolu s odborníky finální podobu zadávacích podmínek pro podání konečných nabídek. Jednalo se zejména o délku trvání koncesního vztahu, která byla nakonec stanovena na 35 let.

„Nový provozovatel bude mít mimo jiné povinnost zachovat stávající rozsah zdravotní péče a také do šesti let od uzavření smlouvy vybudovat pavilon následné péče s kapacitou minimálně 30 lůžek a možností rozšíření o další dvě podlaží,“ nastínil podmínky Robert Stržínek.

Nájem bude téměř deset milionů korun bez daně

Výši pachtu (nájemného) pro příjem konečných nabídek stanovila radnice na minimálně 9,8 milionu Kč bez DPH. Suma bude každoročně indexována, tedy navyšována mimo jiné o inflaci.

Radnice se však zavazuje, že 80 procent pachtovného jako vlastník investuje zpět do oprav stávajících budov a areálu nemocnice. „Nový provozovatel pak umožní provoz stávajících soukromých ordinací a také exkurze pro žáky základních a středních škol v rámci jejich dalšího vzdělávání,“ doplnil starosta Stržínek.

Pokud půjde vše podle plánu, bude nový provozovatel znám v horizontu následujících týdnů, maximálně měsíců. Poté, co jeho výběr posvětí zastupitelstvo a dojde k uzavření smlouvy, bude chod nemocnice od 1. ledna 2024 zajištěn na dalších 35 let.

Stávající provozovatel má zájem o pokračování

Nejméně jeden zájemce o provozování nemocnice v příštích pětatřiceti letech už je nyní známý. Je jím společnost AGEL, tedy současný provozovatel. Zájem o účast ve výběrovém řízení už dříve avizoval předseda představenstva Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Milan Leckéši.

Nyní o tomtéž ujistila také mluvčí nemocnice Radka Miloševská. „Potvrzuji za společnost AGEL, že i nadále máme zájem o další provozování nemocnice a do zakázky jsme se přihlásili,“ odpověděla Radka Miloševská na dotaz redakce Deníku.

Nemocnice ve Valašském Meziříčí slouží obyvatelům Valašského Meziříčí i přilehlého regionu už od roku 1965. Od 1. ledna 2004 ji provozuje skupina AGEL. Ta je nájemcem budov a pozemků, které vlastní město Valašské Meziříčí.


Zdroj: https://valassky.denik.cz/zpravy_region/valasske-mezirici-nemocnice-agel-pacht-vyberove-rizeni-provozovatel-35-let.html

RS