Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

15.5.2023

Tisíce návštěvníků zavítají ročně do areálu Fauna parku – dětský ráj ve Valašském Meziříčí. I proto radnice na jeho provoz pravidelně přispívá. V důsledku nárůstu cen energií a nákladů na krmení nyní radní rozhodli o zvýšení částky s tím, že minizoo bude návštěvníkům dál otevřena zdarma.

Areál založil Tomáš Juga jako zájmový už v roce 1999 a následující rok jej otevřel veřejnosti. Od září 2019 podporuje jeho provoz také město Valašské Meziříčí. „Fauna park na Štěpánově je vyhledávaným cílem nejen rodin s malými dětmi, ale také našich mateřských a základních škol. Jeho provoz je ale nákladný, a proto jsme jej dosud podporovali částkou 20 tisíc korun měsíčně s podmínkou, že bude pro návštěvníky otevřen zdarma,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek.

Současná ekonomická situace, nárůst cen energií i vstupních surovin pro výrobu krmiv se však negativně promítly do růstu provozních výdajů areálu. Proto se Tomáš Juga obrátil na město s žádostí o zvýšení příspěvku a radní mu vyhověli. „Příspěvek jsme navýšili na 30 tisíc korun měsíčně. Naším cílem je, aby byl Fauna park – dětský ráj nadále přístupný zdarma a děti i dospělí se mohli setkávat se zvířaty v atraktivním prostředí,“ navázal starosta Stržínek.

Lamy, pštrosi, dikobrazi, poník, veverky a další drobní hlodavci, ale také pestrá škála opeřenců či okrasných vodních ryb a želv, to vše v příjemném prostředí rodinného areálu. Tak by se dal ve stručnosti popsat Fauna park – dětský ráj na valašskomeziříčském Štěpánově. „Je vidět, že se Tomáš Juga i s pomocí dobrovolníků a dalších podporovatelů o minizoo příkladně stará a zvířátkům se zde daří. Zároveň myslí i na návštěvníky a vybudoval zde nové toalety, což je velké plus,“ řekla místostarostka Yvona Wojaczková a doplnila: „S dětmi z mateřské školy Podlesí jsem se navíc přesvědčila, že areál je ideálním cílem výletů pro naše školy a skvělou učební pomůckou. To mě jen utvrdilo ve smysluplnosti další podpory jeho provozu ze strany města.“ Podle slov provozovatele by se měl areál v nejbližší době rozšířit také o jezírko pro černé labutě a případně i další zvířata.

Zdroj: https://www.valasskemezirici.cz/mesto-podporuje-provoz-minizoo-na-stepanove/d-52920

RS