Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

28.2.2023

Valašské Meziříčí končí s papírovými vývěskami a novinky ve městě bude obyvatelům představovat prostřednictvím digitálních informačních kiosků. To znamená také konec tradičních papírových parte, která se přesunou na rozměrné dotykové obrazovky.

Místo tradičních papírových vývěsek s novinkami a rozhodnutími vedení města má Valašské Meziříčí nové informační kiosky. Zveřejňovat tam chce také parte. "Občané byli zvyklí, že součástí starých vývěsek byla i papírová parte. I když jsou dnes smuteční oznámení běžně zveřejňována na internetu, řadě pozůstalých tato forma nevyhovuje," říká starosta Robert Stržínek.

Nová digitální parte jsou tak kompromisem. Radnice je nemusí tisknout a obyvatelé, kteří nechtějí smuteční oznámení zveřejňovat na internetu, se jejich zveřejnění nemusí obávat a najdou je tam, kde byli zvyklí.

"Po konzultaci s pohřebními službami proto kolegové z našeho IT oddělení vytvořili systém, který je elektronickou obdobou klasických papírových vývěsek. Smuteční oznámení jsou totiž umístěna pouze na vlastním serveru města a zadávají je přímo zaměstnanci pohřebních služeb, jako tomu bylo dosud. Lidé si tuto možnost pochvalují," dodal Stržínek.

Podle mluvčího města Jakuba Mikuše je přijetí kiosků mezi obyvateli převážně pozitivní a problém s jejich ovládáním nemají ani starší lidé. "Ty kiosky jsou opravdu natolik intuitivní, že by si s nimi měli poradit uživatelé všeho věku," tvrdí Mikuš.

Elektronické vývěsky nejsou úplně nová věc. Valašské Meziříčí jejich instalaci realizovalo v rámci rekonstrukce náměstí. Podobné systémy najdete také například v Písku, Hranicích a mnohých dalších českých městech.


Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/492432-valasske-mezirici-predstavilo-parte-21-stoleti-umrti-bude-oznamovat-digitalne?campaignsrc=tn_clipboard

RS