Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

22.9.2023

Od 1. ledna 2024 se občané města na soutoku Bečev dočkají novinky, která zejména těm dříve narozeným usnadní cestování. Radnice totiž plánuje zřízení služby Senior taxi, která doplní stávající režim MHD zdarma.

„Opakovaně se na nás obracejí senioři zejména z okrajových lokalit našeho města, kteří by uvítali zavedení této služby. I když u nás ve Valašském Meziříčí úspěšně funguje MHD zdarma pro všechny cestující, nedokáže pokrýt celé území města. Navíc by bylo neefektivní, abychom v autobusech vozili vzduch. Jako vhodné doplnění se tak nabízí právě Senior taxi,“ přiblížil důvody radnice místostarosta Petr Nachtmann.

Město nyní vypíše soutěž na provozovatele. „Službu budou moci využít občané starší 65 let či držitelé průkazu ZTP a ZTP/P s podmínkou trvalého pobytu ve Valašském Meziříčí. Po jejich nezbytné registraci na našem odboru sociálních věcí budou mít k dispozici osm jednosměrných jízd měsíčně s tím, že cena jedné jízdy bude činit 40 Kč. Senior taxi si jednoduše objednají přes telefon minimálně den dopředu u provozovatele, který bude službu za uvedených podmínek zajišťovat shodně pro celé území města včetně místních částí Bynina, Brňov, Hrachovec, Juřinka, Lhota a Podlesí,“ pokračoval místostarosta Nachtmann. Senior taxi by mělo jezdit ve všedních dnech od 6.30 do 17.00, o víkendech a státních svátcích od 8.00 do 14.00. Účel cesty v rámci města nebude nijak omezen.

Radnice počítá s ročními náklady na provoz jednoho vozidla ve výši cirka milion Kč. „Obdobně jako v případě MHD zdarma, kterou jsme v našem městě úspěšně obnovili před víc jak rokem, chceme k financování Senior taxi využít peníze, které vybereme na pokutách od neukázněných řidičů. Pokračujeme tak ve slibu, že peníze z radarů budeme zpětně investovat právě do dopravy. Po určitém čase chceme efektivnost provozu vyhodnotit a případně tuto službu našim občanům ještě rozšířit,“ navázal starosta Robert Stržínek.

Zdroj: https://www.echovalasska.cz/zpravodajstvi/do-ulic-valasskeho-mezirici-vyjede-senior-taxi/

RS