Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

5.2.2024

Dostatečné zabezpečení školských objektů, ale také bezpečnost samotných žáků, učitelů a dalších zaměstnanců těchto zařízení patří dnes k velmi diskutovaným otázkám. Proto se vedení města Valašské Meziříčí spolu se zástupci místní městské policie a Policie ČR sešlo s řediteli základních i mateřských škol a dalších příspěvkových organizací, aby hledali možnosti jak je posílit.

„Bezprecedentní událost, k níž došlo loni před Vánoci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, je stále živým mementem. V našem případě je to zároveň impuls k přehodnocení dosavadních bezpečnostních opatření zejména v našich mateřských a základních školách. Právě jejich ředitelky a ředitelé nejlépe znají tamní situaci i možné slabiny. Proto jsem rád, že jsme společně hledali cesty, jak je odstranit a ještě více přispět k bezpečnosti našich dětí,“ řekl starosta Robert Stržínek, který schůzku inicioval. „V minulých letech jsme prostřednictvím Asociace bezpečná škola nechali zpracovat bezpečnostní audity na všech našich mateřských a základních školách včetně Střediska volného času Domeček. I když penetrační testy dopadly dobře, vždycky je prostor pro zlepšení. Velice oceňují například fakt, že ředitelé ZŠ Křižná, Vyhlídka a Masarykova platí z vlastních mzdových prostředků vrátné, kteří dohlížejí na to, aby se do školy nedostal nikdo cizí,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.

Vedení valašskomeziříčské radnice a městské policie pak s řediteli škol probíralo i další možnosti posílení bezpečnosti. „Diskuze byla pro všechny velmi přínosná. Shodli jsme se nejen na potřebnosti již zmíněných vrátných, ale mimo jiné také na posílení bezpečnosti prostřednictvím nových kamerových systémů a dalších opatření pro zajištění vnějších areálů našich škol. Budeme se snažit najít systémová řešení a tato schůzka rozhodně nebyla poslední. Bezpečnost dětí, pedagogů a také dalších zaměstnanců škol je naší prioritou,“ shrnul závěry jednání starosta Robert Stržínek.

Zdroj: https://www.valasskemezirici.cz/bezpecnost-skol-a-zaku-na-prvnim-miste/d-55194

RS